Havai fişekler, şömine ateşi, şehir aydınlatmaları… Işığa ve dansına kim çekilmez ki!

Culturespaces de ışığın büyüsünü sanatla birleştirmiş ve 2018’de Paris’te kurdukları “Atelier des Lumières” ile, sanat tarihinin en ünlü figürlerinden bazılarına adanmış, sürükleyici sergiler düzenleyen dijital bir etkinlik alanı oluşturmuşlar. 2019’dan beri de aynı kurguyu Amsterdam’daki tarihi gaz fabrikasında da devam ettiriyorlar.

Fabrique de Lumieres Amsterdam
Fabrique de Lumieres Amsterdam

Amsterdam Gaz Fabrikası, Kraliyet Gaz Birliği tarafından 1885’te inşa edilmiş ve 2800m2’lik bu bina, 1967’de, Hollanda’nın geniş doğalgaz rezervleri bulmasını takiben tek tek kapanan gaz fabrikalarından birisi olmuş. 1981’de kültürel bir etkinlik alanına, 2019 senesinde ise “Fabrique des Lumières”’e dönüştürülmüş.

Fabrique des Lumières deneyimini tek bir cümlede özetlemek istersek “yüze yakın video projektörü ve sesi uzamını kullanan benzersiz bir teknoloji ile sanat severleri büyüleyici bir masal dünyasına götürüyor” diyebiliriz.

Fabrique de Lumieres Klimt Amsterdam
Fabrique de Lumieres Klimt Gösterisi

Klimt’in meşhur altın varaklarının göklerden yağmasının nefes kesici olacağını daha sergiye gitmeden tahmin edebiliyorsunuz. Ama doğrusu Hundertwasser’in damlalarının ve 2800m2’lik alanda dolaşıp duran treninin ve denizdeki baloncuklarının ya da hızlanan damlalarının sizi bunca sarmasını, başınızı Klimt’in de ötesinde döndürmesi beklenmedik.

Mekan sadece duvara yansıttığı dev projeksiyonlarla değil, deneyim odası olarak tasarlanmış iki odasıyla da üç boyutlu olarak sizi tabloların içinde seyahate çıkartıyor. Tavanından tabanına ayna ile kaplanmış bir odada bir tabloyu tüm boyutlarıyla yaşayabiliyor ya da interaktif odada adım attıkça açılan tablo detaylarıyla bir tablonun oluşumuna yön verebiliyorsunuz.

Klimt’in meşhur Judith’ini dev bir duvardan doğrudan gözlerinize bakarken görmenin dizleri titreten iç gıdıklayıcı görüntüsü, the Kiss’in Amsterdam’ın kışının orta yerinde baharlar açtıran zenginliği iki boyutlu tablolardan taşıyor, sizi içine alıyor, kucaklıyor, coşturuyor.

 

Fabrique de Lumieres Hundertwasser Amsterdam
Fabrique de Lumieres Hundertwasser Gösterisi
Fabrique de Lumieres Hundertwasser Amsterdam
Fabrique de Lumieres Hundertwasser Gösterisi

Müziğin çarpıcı uyumuyla hareketlenip anime edilmiş Hundertwasser’ın işleri ise bambaşka. Ancak “anlatılmaz, yaşanır” denebilir. 17m2’lik yükseklikten üstünüze yağan ve giderek hızlanan damlalarla kalbinizin kafesinden çıkmak istercesine çarpmasına engel olamıyorsunuz. Biraz ilham almak, bolca da heyecan duymak isterseniz, serginin teaser filmini burada izleyebilirsiniz.

2023 senesinin programı ise şimdiden belli. Gaudi ve Salvador Dali müzenin yeni sergileri olacakmış. Hollanda’yı ziyaret listesine almak için düşünmeye değer bir değil iki fırsat birden!

Author ozge